Skip to main content

Psychosomatische fysiotherapie

De Psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spannings- of stress gerelateerde klachten en onverklaarbare pijn en vermoeidheid.

Door een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting kunnen er lichamelijke klachten ontstaan of blijft het herstel van lichamelijke klachten uit. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke klachten worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Hierdoor kunnen klachten steeds erger worden, maar is er medisch geen duidelijke oorzaak voor te vinden.

Mogelijk ervaar je dat je meer last hebt van pijn en vermoeidheid, slechter slapen, meer prikkelbaar en een groot gevoel van gespannenheid. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, verandering in werk/baan, conflicten, emotionele gebeurtenissen, rationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekte processen. Als deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze je evenwicht verstoren.

Begeleiding in het herstellen van het evenwicht tussen belasting (wat je op je bord krijgt) en belastbaarheid (wat je kunt hebben) en tussen spanning en ontspanning is de kracht van de psychosomatische fysiotherapeut. Hoe beter je weet wat jou ontspanning geeft, hoe meer balans je zult ervaren.