Skip to main content

Geneesmiddelen mee op reis

Gaat u naar het buitenland? Denk er aan dat u geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen niet zomaar mee kunt nemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig. Alle informatie hierover vind u op de website van het CAK.

Wat zijn Opiumwetmiddelen?
Een Opiumwetmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel “verdovende middelen”, “narcotica” of “drugs” genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n Opiumwetmiddel, zoals o.a. zware pijnstillers, het geneesmiddel Ritalin en slaap- en kalmeringsmiddelen. Op de website van het CAK staan de complete lijsten.

Waarom is een verklaring nodig?
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetmiddel bevatten legaat mee op reis te nemen is een verklaring nodig. Reizen zonder verklaring is strafbaar. Meer weten over de Schengenverklaring? Ga naar de website van het CAK

Welke verklaring is nodig?

Er bestaan twee verschillende verklaringen:

  1. Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied. Gebruik hiervoor: Schengenverklaring. De Schengenlanden zijn: België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Zweden, Litouwen, Luxemburg en Zwitserland.
  2. Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. Gebruik hiervoor: Verklaring buiten Schengen. Dit formulier geldt voor reizen naar landen aangesloten bij het Apostilleverdrag en reizen naar overige landen.

Bron: CAK