Skip to main content

Uitgerust op vakantie

Pagina 1 van 4

Lekker op uw strandstoel aan zee liggen met een cocktail in uw hand. Twee weken geen telefoon, geen e-mail maar slenteren in kleine dorpjes, zon op uw hoofd, ijs eten op een terrasje…….

De meeste mensen denken bij het woord vakantie niet automatisch aan stress. Toch krijgen de alarmcentrales en repatriëringorganisaties ieder jaar tijdens de zomervakantie vele telefoontjes van mensen die last hebben van vakantiestress. Cijfers wijzen uit dat hier jaarlijks zo’n 500 Nederlanders aan lijden.

Met vakantiestress wordt een ontlading van stress bedoeld. Gedurende het jaar heeft ieder mens zo zijn dagelijkse bezigheden. Men staat op, brengt de kinderen naar school, gaat naar het werk, komt thuis, kookt, eet, sport en gaat weer naar bed. Er is een bepaalde regelmaat ontstaan, een dagritme dat bekend is. Vaak zijn de dagen vol en leeft men op de “automatische piloot”. Men is eigenlijk een beetje aan het overleven. Dit dagelijkse leefritme heeft een zekere voorspelbaarheid. U weet van te voren hoe uw dagen er ongeveer uit zullen zien. Deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat u zich zeker en veilig voelt: u weet wat uw rol is en wat er van u wordt verwacht. Dat verandert zodra u op vakantie bent. Uw dagelijkse, drukke ritme verandert op slag in een ander, rustiger ritme. Het gevolg van dit rustritme is dat er stressontlading ontstaat, de eerder genoemde vakantiestress.