Skip to main content

Op weg naar een gezonde leefstijl

U bent van plan om af te vallen. Maar hoe gaat u dat doen? Het standaardadvies bij overgewicht is: “ Minder calorieën eten en meer bewegen”. Het klinkt gemakkelijk maar de werkelijkheid is anders. Wat is meer bewegen? Wat is minder calorieën eten? En hoe blijft u gemotiveerd? Op een goede en verantwoorde manier afvallen is voor de meeste mensen erg moeilijk.

Afvallen onder begeleiding

Als het u niet lukt om zonder hulp af te vallen, zijn de diëtiste, maatschappelijk werker en de fysiotherapeut de aangewezen persoon om u te helpen. Speciaal voor volwassenen met overgewicht is het programma ‘Op weg naar een gezonde leefstijl’ ontwikkeld, waarbij u op en gezonde en verantwoordelijke manier afvalt EN leert hoe u op gewicht kunt blijven! Tijdens dit programma wordt u een jaar lang begeleid door een diëtist en de eerste drie maanden door een fysiotherapeut en maatschappelijk werker.

Op weg naar een gezonde leefstijl

Het programma bestaat uit twee delen Voedingsvoorlichting & Dieetadvies en Bewegingadvies & Training.

Voedingsvoorlichting en dieetadvies

De eerste keer komt u op het spreekuur van een diëtiste. Dan wordt er besproken wat u mag verwachten van de begeleiding en wordt er samen met u een persoonlijk dieetadvies opgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met uw leefgewoonten zoals beweging, koken en hobby’s. Naast vier individuele gesprekken met een diëtiste – verdeeld over één jaar- neemt u deel aan vijf groepsbijeenkomsten van 1,5 uur. Dat is onder meer de kracht van dit programma, dat u naast de individuele begeleiding ook met andere deelnemers over uw ervaringen kunt praten. De groepsbijeenkomsten worden gegeven door de diëtist en de maatschappelijk werker

Beweegadvies en training

In een intakegesprek met de fysiotherapeut worden alle beweegbeperkingen op een rij gezet. Wat vindt u van bewegen? Hoeveel beweegt u in de week en is dit voldoende? Met een fittest wordt exact gemeten wat uw fitheid op dit moment is. Op basis van deze gegevens word er een persoonlijk beweegadvies opgesteld voor de komende drie maanden. Waarna u vervolgens onder begeleiding van een fysiotherapeut aan de slag gaat om uw fitheid te verbeteren. Deze fysiofitness (2 keer per week 1 uur) wordt in de fysiotherapiepraktijk in kleine groepjes gegeven. U krijgt dus veel persoonlijke begeleiding gedurende het trainingstraject.

Waar en wanneer

Twee keer per jaar, in het vooorjaar en het najaar, start er een nieuwe cursus. Voorafgaand aan de cursus vinden intakegesprekken plaats met zowel de diëtist als de fysiotherapeut (fittest). Het programma (groepsbijeenkomsten + fysiofitness) start daarna en vindt plaats in Gezondheidscentrum Merenwijk te Leiden.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het onderdeel diëtetiek (individuele gesprekken als groepsbijeenkomsten) en maatschappelijk werk. Voor de fysiofitness is het afhankelijk van de ziektekostenverzekering hoe dit wordt vergoed.

Aanmelden of meer informatie

Heeft u vragen over of wilt u zich aanmelden bel dan naar de afdeling Voedingsvoorlichting en Dieetadvisering van ActiVite Thuiszorg Groot Rijnland, tel. (071) 516 13 18. Mailen kan ook. Voor meer informatie over het onderdeel fysiotherapie kunt u bellen naar: Fysiotherapeuten van Gezondheidscentrum Merenwijk telefoon (071) 521 22 86