Skip to main content

Nathalie (praktijkondersteuner) vertelt

Mijn afgelopen jaar als praktijkverpleegkundige in Gezondheidscentrum Merenwijk

Sinds ruim een jaar werk ik als praktijkverpleegkundige in gezondheidscentrum Merenwijk. Hiervoor heb ik als diabetes- en onderzoeksverpleegkundige gewerkt in het Amsterdam UMC. Als echte Leidse ben ik blij om nu op de fiets naar mijn werk te kunnen. De Merenwijk kende ik eerder niet goed. Het is een fijne wijk om in te mogen werken door de gemêleerde bevolking. En door alle sociale (vrijwillige) initiatieven die er zijn om de wijk gezond en leefbaar te houden.

Vanaf 1994 werk ik als diabetesverpleegkundige in de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis. Ik ben mijn verpleegkundige loopbaan gestart als wijkverpleegkundige in Scheveningen. Aan die tijd heb ik goede herinneringen, met name door de nauwe samenwerking als wijkverpleegkundige met de huisarts. Die korte lijntjes met de huisarts maar ook onder andere met de fysiotherapie, de diëtiste, de doktersassistentes en de wijkverpleging zorgen ook hier in het gezondheidscentrum Merenwijk dat we als team kwalitatief goede zorg kunnen leveren.

Afgelopen november ronde ik mijn opleiding ‘praktijkondersteuner Somatiek’ af. Die duurde ruim een jaar en dat was na de opleidingen die ik eerder volgde, best een klus. Het is nu tijd voor het verder vormgeven van de praktijkverpleegkundige zorg in Gezondheidscentrum Merenwijk.

Samen met Emmi Velema vormen we het vaste praktijkverpleegkundigenteam. Wij verzorgen de structurele zorg voor mensen met diabetes, astma/copd en (een verhoogd risico op) hart- en/of
vaataandoeningen. Deze zogenaamde zorgprogramma’s hebben als doel om te leren omgaan met de ziekte en de gevolgen hiervan voor het dagelijks leven, zodat de kwaliteit van leven verbetert. Afhankelijk van de klachten is er een of meerdere keren per jaar een controle afspraak bij de praktijkverpleegkundige. Waanneer u denkt voor een zorgprogramma in aanmerking te komen, kunt u uw huisarts hiernaar vragen.