Skip to main content

Medische fitness

Medische fitness is een vorm van fitness die begeleid wordt door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut. Trainingsprogramma’s worden aangepast op de mogelijkheden en het doel van de individuele deelnemer. Zo’n programma kan bestaan uit conditietraining, krachttraining, vergroten van de beweeglijkheid of coördinatietraining.

Na een intakegesprek en een FIT test wordt een trainingsdoel en opzet gekozen. Deze voert u daarna, eventueel onder begeleiding van de fysiotherapeut, in een kleine groep van maximaal vier personen uit.

Wat kunt u bereiken door Medische Fitness te gaan doen?

 • Het verbeteren van uw algemene lichamelijke fitheid
 • Het vergroten van uw uithoudingsvermogen
 • Het vergroten van uw spierkracht
 • Het verhogen van uw weerstand

Wat wordt er gedaan tijdens de Medische Fitness?

 • Conditietraining
 • Coördinatietraining
 • Krachttraining

Sommige onderdelen worden op basis van leeftijd of medische achtergrond niet, of sterk aangepast uitgevoerd. In principe voert u uw trainingsschema zelfstandig, zonodig onder begeleiding uit. Elke deelnemer houdt, samen met de begeleidende fysiotherapeut, een trainingskaart bij, waarop alle oefeningen en eventueel aantal herhalingen en gewicht vermeld staan.

Waarom neemt u deel aan Medische Fitness?

 • Omdat u iets aan lichaamsbeweging wilt doen, maar gezien uw medische achtergrond dient dat onder begeleiding te gebeuren of
 • Omdat u denkt, dat uw oefenprogramma zonder stok achter de deur, op den duur in het slop raakt of
 • Omdat u de kans op terugkeren van uw klachten wilt verkleinen of
 • Omdat u vindt, dat uw algemene lichamelijke fitheid voor verbetering vatbaar is of
 • Omdat uw behandelende arts of fysiotherapeut u het om een bepaalde reden heeft geadviseerd of
 • Omdat u wilt gaan fitnessen en zich in een “sportschoolsetting”niet thuis voelt of
 • Misschien gewoon omdat u graag weer wat aan lichaamsbeweging wilt gaan doen.

Wie kan zich opgeven voor Medische Fitness?

Vrijwel iedereen, ongeacht uw leeftijd of lichamelijke beperkingen, die wat aan verantwoorde lichaamsbeweging wil doen, kan deelnemen aan Medische Fitness. Ook mensen, die niet in de praktijk onder behandeling zijn, kunnen zich opgeven.

Wat heeft u nodig voor Medische Fitness?

Naast makkelijke zittende sportkleding en sportschoenen, zonder zwarte zolen, dient u een handdoek mee te nemen, die u tijdens de oefeningen om hygiënische redenen gebruikt. Eveneens kunt u een bidon/flesje meenemen die u kunt vullen met gekoeld en gefilterd water vanuit de water-cooler. Deze bevindt zich in de wachtruimte.

Wanneer is er Medische Fitness?

De trainingsruimte is maandag t/m vrijdag geopend. Op welk tijdstip kunt u trainen? Hiervoor kunt u zich inschrijven bij de balie Fysiotherapie. Gedurende een aantal weken zijn er speciale doelgroepen aan het trainen en dan is de trainingsruimte door deze groep in gebruik. Er zal dan mogelijk een tijdelijke aanpassing van uw trainingstijd moeten plaatsvinden.

Met hoeveel personen kunt u trainen?

Er kunnen maximaal vier personen tegelijk trainen.

Gebruik van Locker!

Waardevolle spullen kunt u in een locker opbergen. De sleutel kunt u eventueel afgeven bij de balie.

Wat kost Medische Fitness?

De kosten zijn afhankelijk van het aantal maal per week dat u komt trainen. Indien u 1 maal per week komt kost het 35 euro en bij 2 maal per week betaalt u 60 euro per maand. Bij inschrijving dient u de eerste maand te voldoen. U gaat een abonnement aan van minimaal 1 kwartaal. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Hoe geeft u zich op voor Medische Fitness?

Aanmelden bij de balie Fysiotherapie Gezondheidscentrum Merenwijk.