Nieuwe Beter Weten is verschenen!

Woensdag 2 april wordt het maart-nummer van de Beter Weten verspreid in de Merenwijk en de nieuwbouwwijken Groenoord en Nieuw Leyden. Het thema van dit nummer is 'Seksualiteit'.
De Beter Weten is ook te vinden op onze website onder de button 'Beter Weten'.
De 'Beter Weten' verschijnt drie keer per jaar (in maart, juni/juli en november). Indien er een ja/nee- of nee/nee-sticker op uw brievenbus zit, mag de Beter Weten vanwege de regelgeving van de Reclame Code Commissie niet bij u bezorgd worden.
Mocht er géén sticker op uw brievenbus zitten, u woont in bovengenoemde wijken en u ontvangt de Beter Weten desondanks niet geeft u dat dan s.v.p. aan ons door: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wij melden dit dan bij de verspreider.

HKZ-certificaat voor Gezondheidscentrum Merenwijk!

Gezondheidscentrum Merenwijk heeft op 20 maart het hoogste (3e) niveau behaald van het 'HKZ Normstelsel Keten Multidisciplinair Eerstelijnssamenwerkingsverband'.  
Op 19 en 20 maart is het gezondheidscentrum geauditeerd door de onafhankelijke certificerende instelling Lloyd’s Register Quality Assurance uit Rotterdam. Na deze audit stelde de auditor van Lloyd's vast dat het managementsysteem van Gezondheidscentrum Merenwijk voldoet aan de norm: 'HKZ Normstelsel Keten Multidisciplinair Eerstelijnssamenwerkingsverband, niveau III'.

Sinds 2011 waren we al in het bezit van niveau 1 en 2 van dit certificaat. Met het behalen van het 1e en 2e niveau toonden we aan dat we onze zaken intern goed op orde hebben, de cliënten centraal stellen in de keten van zorgverlening (zorgprogramma’s) en betrouwbare resultaten kunnen presenteren.
Met het behalen van niveau 3 hebben we aangetoond dat ook het cyclisch proces van het continue verbeteren binnen de ketenzorg voldoet aan de HKZ-eisen.

Binnen Gezondheidscentrum Merenwijk zijn diverse zorgprogramma’s ontwikkeld: ‘Diabetes Mellitus’, ‘COPD’, ‘Cardiovasculair Risicomanagement’, ‘Klachten bewegingsapparaat’, ‘Hartfalen’, ‘Geestelijke Gezondheidszorg’, ‘Structurele zorg voor kwetsbare ouderen’, ‘Bekkengerelateerde klachten’ en ‘Jeugd en Gezin/ Kindermishandeling’. In deze zorgprogramma’s staan de onderlinge afspraken voor behandelingen en begeleiding die de verschillende zorgverleners leveren. Op deze wijze wordt optimaal samengewerkt en weet de cliënt waar hij/zij aan toe is.

Cursus assertiviteit voor mannen

Aanvang cursus: dinsdagavond 25 maart 2014
In de maatschappij wordt er van alles en nog wat van mannen verwacht: ze zijn stoer, maar ook lief en zacht; ze zijn inlevend, maar ook hard en sterk; mannen zijn direct maar ook betrokken….. herken je dit, hoe je hier nu een positieve energieke draai aan kan geven, een balans in vinden; dat dat niet bepaald meevalt? Dan is de deze cursus wellicht iets voor jou.
Wat leer je in de cursus? In de assertiviteitscursus krijg je inzicht in je eigen gedrag en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. In de groep wissel je ervaringen uit, je krijgt oefeningen en huiswerkopdrachten en schriftelijke informatie. Je bepaalt zelf in welk tempo je werkt en welke oplossingen je kiest.

Wat komt in de cursus aan bod?
Voorbeelden van onderwerpen die waarmee we oefenen, zijn:
  • zelfbeeld
  • omgaan met agressie/boosheid
  • omgaan met kritiek/feedback
  • conflicthantering
  • vriendschap (afstand/nabijheid)
  • communiceren

Voor wie is deze cursus?
De cursus is voor mannen vanaf 18 jaar die moeite hebben om voor zichzelf op te komen en het gevoel hebben niet zichzelf te kunnen zijn.
Wanneer en hoe vaak?
Acht bijeenkomsten vanaf dinsdag 25 maart 2014 van 19.00-21.00 uur
Locatie
Haagweg 47, Leiden
Eigen bijdrage
€ 35 p.p.
Informatie en aanmelden
Via kwadraad.nl of 088 900 4000

Cursus assertiveit voor mannen

Op dinsdagavond 25 maart a.s. start er bij Kwadraad Maatschappelijk Werk weer een cursus assertiviteit voor mannen.
De cursus is bestemd voor mannen vanaf 18 jaar die moeite hebben om voor zichzelf op te komen en het gevoel hebben niet zichzelf te kunnen zijn.

Fysiotherapiepraktijk behaalt HKZ-certificaat!

Op dinsdag 18 februari is aan de fysiotherapiepraktijk in Gezondheidscentrum Merenwijk het HKZ-certificaat 'Extramurale Fysiotherapiepraktijken' overhandigd.
Dit betekent dat het kwaliteitsmanagementsysteem van de fysiotherapiepraktijk aan de HKZ-kwaliteitsnormen voldoet.

Keuzehulp Zorgverzekeringen 2014

De polis voor uw zorgverzekering is in november weer binnen gekomen. De helft van de Nederlanders blijkt niet te weten wat voor zorgverzekering ze afgesloten heeft. Ook weten de meeste mensen niet wat het verschil is tussen een naturapolis en een restitutiepolis.

Nieuwe huisarts

Na 38 jaar heeft huisarts R. van Leeuwen op 31 oktober afscheid genomen van Gezondheidscentrum Merenwijk.
Vanaf 1 november is huisarts Cargalli werkzaam in ons centrum, hij gaat samenwerken in de praktijk met huisarts M. van de Ven.

Waarnemend huisarts

In de periode van 4 november 2013 tot 1 februari 2014 is er in de praktijk van huisarts Muis een waarnemend huisarts werkzaam. Dit is huisarts Hamelink.
Mevrouw Hamelink is op maandag, dinsdag en woensdag aanwezig.

Cursusaanbod Maatschappelijk werk

Kwadraad Maatschappelijk Werk heeft weer een uitgebreid aanbod aan cursussen in het najaar 2013. Cursusinformatie vindt u onder 'cursusnieuws'.

Cursussen Maatschappelijk Werk 2013

Groepsaanbod Kwadraad najaar 2013

-          Baas over mijn portemonnee
Cursus voor vrouwen, om te leren hoe om te gaan met hun administratie en financiën.
Start: medio November 2013
-          Papier hier
De workshop is voor iedereen die ondersteuning wil bij het ordenen en bijhouden van hun administratie.
Start: Open inloopgroep, iedere dinsdag om 15.00 uur.
-          Communiceren met je partner
De cursus is voor paren die ontevreden zijn over hun relatie en niet weten hoe ze het samen leuker kunnen krijgen; regelmatig dezelfde soort ruzies/conflicten met elkaar hebben; wel samen verder willen, maar niet op de manier hoe het nu gaat.
In de communicatiegroep voor paren leren deelnemers beter met elkaar te communiceren. Deelnemers doen nieuwe ervaringen op met behulp van individuele-, paar en groepsoefeningen.
Start: 29 Oktober 2013
-          Workshop ouders van pittige pubers
De cursus is voor ouders die wat extra ondersteuning willen bij de opvoeding van hun puber. In de cursus komen de volgende vijf opvoedingsvaardigheden aan bod; Liefdevol opvoeden en betrokken blijven bij je kind, Positieve feedback geven, Samen problemen oplossen, Grenzen stellen en toezicht houden.
Start: 29 Oktober 2013
-          KIES Kinderen in echtscheidingssituaties; basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
De spel- en praatgroep KIES helpt kinderen van wie de ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Veel kinderen begrijpen niet waarom hun ouders gaan scheiden. Tijdens de spel- en praatgroep leren kinderen de scheiding beter te begrijpen. Ze verwoorden wat de scheiding voor hen betekent en leren hun vragen en angsten te uiten.
Start: 29 Oktober 2013
-          Sociale vaardigheidstraining voor jongeren (12-17 jaar)
In deze training leren jongeren aan de hand van rollenspellen en houdingsoefeningen meer inzicht te krijgen in eigen gedrag en leren ze assertiever te zijn.
Start: 28 Oktober 2013
-          Assertiviteitsgroep voor jonge vrouwen 18-28 jaar. Start: 22 Oktober 2013
Vrouwengroep met accent op assertiviteit vanaf 28 jaar. Start 18 september 2013
Assertiviteitsgroep voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. Start 8 oktober 2013
In de assertiviteitscursus leren vrouwen inzicht te krijgen in eigen gedrag en ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen. In de groep worden ervaringen uitgewisseld, krijgen vrouwen oefeningen, huiswerkopdrachten en schriftelijke informatie.
-          Assertiviteitsgroep voor ouderen
De cursus is voor mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder die assertiever willen worden. Veel ouderen voelen zich onzeker in het contact met anderen. Die ander kan een hulpverlener, arts, maar ook een bekende zijn. Denk aan familie, kennissen, vrienden of buren. Voor ouderen die geneigd zijn datgene te doen wat anderen zeggen en vinden of steeds bezig zijn met wat anderen vinden of denken van hetgeen wat ze zeggen of doen.
Start: 1 Oktober 2013
-          Over grenzen
De training is bestemd voor vrouwen die over hun grenzen gaan of teveel investeren in hun relatie. Deelnemers leren om zich meer op zichzelf te richten, het zelfvertrouwen te vergroten en beter voor zichzelf op te komen in relaties. Ook kunnen deelnemers inzicht krijgen in partnerkeuze en de manier waarop de deelnemer zich opstel in een relatie.
Start: 7 Oktober 2013
-          Met alle geweld in een relatie in samenwerking met GGZ (aanmelden via GGZ preventie 071-8908169)
Deze cursus is voor vrouwen die in een relatie te maken hebben of hebben gehad met (verbaal) geweld. U leert inzicht te krijgen in de spiraal van geweld. Ook gaat u aan de slag met sociale vaardigheden en leert u grenzen stellen.
Start: 24 Oktober 2013.
Informatie en aanmelden: via www.kwadraad.nl of 088-9004000.